Followers

Saturday, 12 May 2012

Jalan-jalan cari air,,kt SG GABAI,,,=D

hai saudra saudri cikebum cikebum,,hahahha,,so,,wat pe je arni?,,jalan2?,,mkn?,crik psal?,,hahah,,tu tak termsok la,,so,mood cm ner?,,ok?..dgn cuaca yg pnas x bpe nk pns ni,,,ok2 la kn,,ermm,arini nak update status tntng pnglaman jalan2 cti bersama ngn mmber yerchenta,,ke mana?,,pastinyer ke SG GBAI,,hehehe,, ktrng ni mmg suka berjlan,,so,,mse time short sem tu,,ktrng pon plan la g mandi manda di sg gbai,,pergh,,tmpnyer,,,sjok btol,,tp mse ktrng pergi tu ramai gak la,,time cti mnggu la ktekan,,hahah,,amek kau,,rmainyer,tp ktrng ttap dpt tmpat baik pnyer,,dkt ngn air,,hehehe,,,tntng makann,,jgn rsu,,,kami ad chef khas yg diimport dri PERLIS,,x lain x bukan kwn kami sndri K.ENGKU ,,nme blog dye intai-intai dapur bersama k.engku,,waaahh,,,klas ko jah,,hahaha,,,

untung kan ad org pandai masak ni,,order je la,,hahaha,,

yummy!!,,sdp kn,,,ish,,tgn ni,,g jao2 sner,,,huhuhu,,
dgn cuaca yg x bape nak pnas tu mmg best la nk mndi,,,heheeh,,mula tu cuak jgk la kn,,,da r ktrng yg pmpuan je yg pergi,,tpi keseronokkan mngatasi sglne-gelenyer pon adoi,,hehheh,,bantai je la,,mndi mmg da x ingt dunia da,,,waaahh,,best sgt,,,bler la nk g ag kn,,dlm prncngn target strusnya BROGA HILL!!!,,upcoming event la ktekn,,hehehe,,,

eh,,bergurau senda,,kng jtuh ssah,,huhuhu,,=)




waaahh,,seronoknyer ek korng mndi,,,x jmpe air smnggu ea,,

waahhh seronok kn,,heheh,,ni bru sg gabi,,lom msok ag gmbo BROGA HILL,,heehhe,,,akn diupload selepas ini,,so,,tnggu dgn pnoh ksabaran la ye,,hiihi,,ermm,,ngntoknyer,,tgn pon da pnt nk taip,,kte jmpe lain kli la ye,,huwaaaaaa,,,mnguap plak kt cni,,opss sorry,,hehehe,,k la,,bbye,,gudnite n sweet dream,,salam,,,
tp sblum tu,,tgk la gmbo2 bwah ni,,jgn bwk mmpi sudaa la ye,,huhuhu,,,

waaahh,,klas gtu kn,,hutan lipur tu,,hihihi,,

First time jadi sukarelawan ZOO,,hehehh,,=D

salam,,haii  ape kabo?,,so, cm ne mood arni?,,dgn cuaca yang nan indah ini pasti mood pon cria kn,,huhuhu,,so mcm bse la whai saudra saudari cikebum cikebum,,hehehe,,nk up date smething la,,ape ek,,,ermmm,,,,,tgk tjok pon da dpt agk kn,,lalalalalla,,nk dijadikn kish mse ktrng taun 2 ad la prgrm yg dianjurkan kakak n abg2 snior komunikasi iaitu jdk sukarelawan kt ZOO!!,,hahahah,,sy dgo pon terkedu2,,pergh,,ayt dye mmg x menhan la,,hehehe,,,
jdinyer ktrng pon smngt la nk g,,dgn pkai bju sukan dn x sabar rsnyer nk jmpe haiwan2 kt sner,,rse rndu pule,,ngeee~~~,,so,,kol 6 stngh da terpacak kt dpn hostel NILAM tu haa,,tnggu bas dtg,,

hahaha,,semangat btol nak g ZOO,,,=P


so,,bler smpai kt sner tu,,kami dibahagikan dgn beberapa kumpulan,,ye la kn,,dtg bkn nyer nk mnziarah,,tapi nk bersihkan kndang2 yg ad ni haa,,so,,dpt la brsihkan kndang simpanan,,mlenyer sedih la jgk,,orang lain dpt kandang kt depan yg ad pngunjung,,tapi kami kek bolakng tu haa,,sabo jo la piah,,,hehehhe,,tapi pper po,,best la jgk,,bley borak2 ngn haiwn tu tnpa rse sgn dn silu,,hahaaha,,,mengong jap mse tu,,release tnsion la ktekn,ngee~~

haaaa,,jge2,,nnti kena gigit,,cuak gler time ni,,huhuhu,,


comeiy kan,,hehehe,,kami brsihkn kndng dye la,,,,,
so,,bler dpt brsihkan kandng mse, x rse pnt pon,,mngekek kami glak,,ye la,,sumer x prnh wat kje ni,,bse brshkn sngkar kucing,,ni bler dpt kndng bso ponyer,,,rse gayut pula,,eh,,tkot la,,,apo laa,,hehheh,,tp seb baek ad pnjge dye,,kre brgtng ryong la kami,,,klo x brbual mmg x sah la,,,hahahhaha,,,,a.k.a bergossip la,,

muke pnat,,,so,,pasni nk g jlan plak!!!,,hahahah,,

haaa,,,pas da pnat2 bersihkan kndng kami ape lagi,,pnjng kaki la,,,,bkn ap,,nk gk jln2 kt zoo ni,,smntre msok x berbyo kn,,ape lagi,dgn kmera yg ad kt tgn ni,,snap la gmbo2 yg mnarik,,nk upload fb la ktekn,,hahahha,,jom tgk gmbo kiut kami ni,,,hihihi,,,

cik panjang!!!,,,

haaa,,jge2,,kng jtuh,,blkng tu sarng pk cik boye,,hahaaa,,

Pengalaman yang terindah, tersemat dihati,,=)

salam,,haii jmpe lagi kita,,so,,arni nk wat ap ek?,,hahahha,,taw da,,arini nk updte tntng pengalaman ktika mmbuat MCP( multi cmra prdction),,ye la,,bdk2 kom kn,,x ckop asenyer klo x wat ssuatu prodction ni,,,ehhe,,
so,mse taun 2 ktrang kena wat 1 prdction,,tjoknyer Ada bakat kew?,,,hehehhe,,dgar tjoknya pon da rse best,,

mse tu mmg agk frust jgklah nk wat,,nseb baik ad c..rizan sbgai lcterer,,huhuhu,,ktrng blajo mcm mana nak pasang kmera, nak shoot ,lighting dn psng kable,,mle2 tu agk ssah la,,tp lame2 best sgt,,mklum la da pandai kn,,hahaah,,

haaa,,,nmpak tak,,tjoknya pon da bst kn,,hahhaha

jadi, nak dijadikan crita,,rehearsel nk wat bnda ni bnyk kli jgk la,,,stiap mlm ktrng akn tercongok kt dpn pntu studio tv dn menanti c.rizan dan blik smpai larut mlm,,tp mmg brbaloi2 la,,best sgt,,dgn buat bnda ni dpt bnyak ilmu pngtahuan dn input yg bergune,,hehhe,,tqvm c,rizan..sbr dgn kerenah ktrng yg bnyk songeh ni haa..huhuhu..

itaa,,posing ta,,hahahha,,cmerawoman,,ngee~~


waahh,,,makeup artis gitu,,hahahhahha,,=D

tapi tanpa arahan dari director kami iaitu k.tengku, tntu x berjaya prdaksi kami ini,,hehheh,,,dgn ketegasan dr bliau yg mmbuatkan kami tkot dan membri komitmen yg sbtlnya dalam mnjayakan program ini,,hehehehhe,,

tudia,,,hehehe,,our beloved director!!,,ngee~~

namun,, ad yang menjadi tulang belakang atau org kuat yg mmbri kata2 semangat iaitu lecturer kami yg tercinta,,yang mngajar sbjek ini,,madam ella atau dikenali sebgai nurkarelawati bd karim,,tq madam krna snggup mngajar kami,,jasamu akn kami kenang smpai akhir hayat,,tp sekarng dye smbng blajo kt UK,,amek phd,,huhuhu,,gudluck madam,,sayang mdam sgt2,,luv you so much!!!,,,<3<3<3

dlam kenangan,,resemat dihati,huhuhu,,

Berkawan biar seribu,,,=)

salam,, hai,,brjumpa lagi kita! arni saya nk bercerita atau berkngsi dgn korang tntang sahabat,,sahabt adlh insan yg dekat dgn kita selepas Allah, Rasul dan ibubpa,, kita sring gelar shabt kita sbgai kwn baik,,tman tp msra dn sbgainy.
Dalam kita bersendirian,kita beruntung kerana….mempunyai seorang sahabat yang memahami kita.Sebagaimana kita mengharapakan keiklasan dan kejujuran.Seorang sahabat,begitulah juga dia. Tetapi kita sering terlupa akan hal itu.Cuma mengambil kira tentang harapan dan perasaan kita.Kita rasa dikhianati bila dia tidak menepati janjinya. Kita tidak memberi dia peluang untuk menerangkan keadaannya. Bagi kita, itu alasannya untuk menutup kesilapan dan membela diri. oleh itu hargailah sahabat kita selagi mereka brsama ngn kita.sahabat sejati lbh ssh utk dcri drpd seribu kwn yg ad, mereka sntiasa brsma ngn kita ketika ssah dan senang.


CERIA..suke beno drng ni klo amek gmbo,,heehe








namun, ad jgk 'kawan mkn kwan'..ni yg amat ditakuti oleh sumer orang kerna mereka ditikam sr blkng oleh shbt mereka sndri,,sbgai cth shbt baik merampas pakwe sndri..ni yg kte BFF?,,best friend la sgt..oleh itu,,ktika mmilih shbt tu plih la dgn btol,,jika kita lihat remaja yg brmslah sosial spt rempit, dadah, mncri dan sbgainyer, majoriti mengikut rakan sebaya. itulah pdh klo slh plih,,




akhir sekali,,,hargailah shabt kerana mereka adlh tulang belakng kita ktika ssah dn senang,,,=)

senyuman sebagai penambah rasa,,



             senyum seindah suria,yang membawa cahaya..antara lagu yang sering didendangkan suatu ketika dahulu namun semua itu tidak memberi kesan kepada kita.Apa itu senyum?..pasti anda tertanya-tanya kenapa kita perlu senyum kepada orang lain.Tahukah anda bahawa senyum itu mempunyai 5 rahsia disebaliknya?.Antaranya adalah membantu memenjangkan hayat seseorang, mempengaruhi minda separa sedar, mempengaruhi orang lain, senyuman tulen dan palsu serta sebagai rawatan muka. kita juga dapat ketahui kelebihan-kelebihan senyum melalui 3 segi.iaitu dari segi islam,sains dan psikologi. jika kita lihat dari segi islam,senyum itu adalah diumpamakan sebagai satu sedekah,bahkan baginda saw juga mensunnahkan agar kita menghiasi diri dengan akhlak mulia ini. Bahkan dalam hadis lain disebutkan bahawa senyum itu ibadah,”Tersenyum ketika bertemu saudaramu adalah ibadah.” (HR Trimidzi, Ibnu Hibban, dan Baihaqi).


senyumlah!!!,,,=)

                jika kita lihat dari segi psikologi pula, senyum telah dianggap antara ubat dalam mengurangi stress, memberi kesan positif serta optimis.Oleh itu,dengan melemparkan senyuman kepada orang lain akan mengakibatkan kita terhindar dari penyakit stress. selain itu,jika kita lihat dari segi sains pula,orang yang suka senyum menyebabkan umurnya lebih panjang.kajian menganalisa gambar dari 230 pemain bisbol yang dimuatkan diBaseball Register, kelihatan rata-rata lelaki dengan senyuman lebar dan cemerlang hidup 4 – 9 tahun lebih lama daripada mereka yang hanya senyum sebentar, dan 7 tahun lebih lama daripada mereka yang tidak senyum.Orang yang senyum ikhlas, otot-otot wajahnya yang disebut orbicularis oculi tanpa sengaja akan mengejut, membuatkan kulit di sekitar matanya berkerut.Ini bererti, ketika seseorang memalsukan senyumannya,otot-otot orbicularis oculi nya tidak akan bergerak.




Sunday, 6 May 2012

Bersama memartabatkan pantun warisan negara,,



 Burung Merak di pohon angsana,
mata biasan si burung helang, pelbagai watak citra busana,
citra warisan bangsa terbilang.


Ruang bunyi suara melantun,
Lagu ampun di sunyi hari,
pandai bernyanyi bijak berpantun,
peserta anggun arif bestari.


salam,, hohoho,,jmpe lagi kita!!,,arni saya nak update status mengenai sedikit pengalaman saya ketika pesta pantu MAKUM 2012 yg bertempat di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) minggu lalu. saya ditugaskan untuk cover berita sebagai Ejen Berita HEP, so sepanjang saya berada disana, saya melihat betapa berbakatnyer para pemantun dalam berpantun. sungguh, begitu berbakat mereka, jarang ada anak muda yang berminat dalam berpantun ini. cara mereka menyampaikan juga amat bagus dan ketika itu bru saya dapat merasai akan kemanisan pantun melayu yang semakin lenyap ditelan zaman.

kebanyakkan mereka yang menyertai MAKUM tersebut adalah pelajar tahun 1 dan ini merupakan pengalaman serta kenangan yang terindah dalam hidop mereka.


MESRA..antara pemntun-pemantun MAKUM 2012,,hihihi,,in memory,,=)



SEMANGAT..wakil dari USIM,,hehehe,,




jika selama ini kita tidak mengambil tahu akan kewujudan pantun-pantun melayu pda zaman sekarang, maka akan hilanglah ia didunia ini. sesungguhnya pantun itu amat unik serta mengandungi ciri-ciri tradisional.
ia juga di amalkan sejak zaman melayu melaka ag, jdik kita sebagai generasi baru hendaklah menjaganya sehingga ke generasi akan datang.

BANGGA..juara n naib juara pantun MAKUM 2012,,hihihi,,
inilah yang dikatakan alah bisa tegal biasa, mengambil peluang ini adalh satu cabaran bagi mereka dalam mempelajari dunia pantun ini..hehehe..saya rse stkat ini sjelah untuk ari ini,,pper pon tqvm kerana sdi membace blog yng x sbrpe ini pon,,hehehhe,,so,,sekian,,adios!!!,,

DALAM KENANGAN..hehehe,,bersama pemantun USIM,,=)


Tuesday, 24 April 2012

pengalaman mengajar erti kedewasaan,,=)

salam,,arni sy rse sgt gembira teramat sgt kerana bru sebentar tdi mak angkat sy telefon bertanyakan khabar,,huhuhu,,msti korang rse pelik kn,,sbnranya mak angkat sy adalah orang asli dari kg meranti, pekan ,pahang bernama Ra a/p hassan, kerana baru-baru ni saya ad mengikuti satu program yg telah dianjurkan oleh pelajar tahun 3 dakwah dan pengurusan, fakulti kepimpinan dn pengurusan (FKP),,huhuhu,,

perasaan takut serta bimbang dtng menerpa ketika  mula-mula mengikuti program ni kerana ini adalah pengalaman pertama bertandang kerumah orang asli  dan adalh stu pengalaman yg tidak dpt sy lupakan sepnjang hidup. pd mlenyer mereka juga pemalu dgn kami,,maklum la,,bkn slalu mereka bertemu dgn orang luar dn sedikit dmi sdikit kami mula mendekati mereka dgn mengadakan pelbagai program dan aktiviti.

kanak-kanak disitu juga tidak tkut dgn kami, malah mereka suka dpt bermain bersama-sma serta melakukan aktiviti sukan yg dianjurkan. kami juga dibahagikan kepada beberapa keluarga orag asli disitu sebagai ank angkt dn setiap hari, kami diwajibkan utk menziarahi mereka dan menjemput mereka menyertai program2 yang dilakukan oleh kami,,pada sebelah ptg pula, kami adakan sukaneka dan sukan rakyat bagi meneratkan silaturahim antara kami.

pda sebelah ptg pula, kami adakn aktiviti bersama kaum ibu,,dan ini adalh pengalaman pertama saya dlm membuat dada liapn,,slh stu kraft tgn masyrakat disitu. selain itu, kami juga belajar menganyam tikar mengkuang dan jga bakul dgn menggunakan daun menkuang..

sungguh sy rindu dgn mereka, dan pada sebelah mlm pula kami akn memasang cerita-cerita untuk tatapan mereka. oleh itu,,kami dpt mendekatkan dri dgn lbih rpat dgn mereka..itulah yg dinamakn alah bisa,,tegal biasa..hehehe..disini sy paparkan gambar2 utk tatapan umum,,slamt membaca,,,bbye,,=P

keceriaan terpancar....suke posing budak2 ni..hehehe..




 
ketika sukaneka,,dgn smngat kerjasama yg tinggi...=)




 



bersama ngn mak n ayah,,,rindu kt dorang,,huhuhu,,































kenangan terindah,,,

salam,,apa kabo sumer?,,diharapkan sihat hendaknya disamping keluarga tercinta,, arni ni nak kongsi stu pengalaman yg selama ni tak pernah dpt. penglamn yang sy nk ceritakn ini adlh pengalamn ketika msih menuntut di USIM,, iaitu pada akhir tahun lps dimana sy telh mengikuti pertandingan SISPA iaitu siswa siswi pertahanan awam USIM di universiti teknologi mara(UITM) di shah alam..

penglamnnya ialah saya telah memasuki pertandingn kawad kaki..serius tak pernah terfikir pon nak msok tpi oleh krana ahli tidak mncukupi, so sy telh mnwarkan dri utk msok,,kali pertama msok pertndingan kawad kaki,,fuuhh,,sungguh mencabar mental dan fizikal.

dengan keadaan yang sungguh terik,,kami berlatih siang dn malam,,sehingga muka pon hitam dibuatnya,,huhuhu,, jika lihat kt cermin mmg x der rpe lngsung,,hitam,,dari situ,,muncul pula gelaran dayng senandung..namun dri situ,,muncul ikatan yg kuat diantara kawan2 yg slme ni tak pernah bertegur sapa, namun disitu kami umpama adik beradik..gelak, tido dan makan sme2,,heheh,,sungguh sy merindui kenangan ketika itu,,kami juga diajar dgn pelbgai ilmu yg tidak akn kta dpt didlam kuliah2 dan mmberikan input yg bgus utk kita aplikasikn dlm kehidupan seharian,,

disini saya akan pparkan sedikit sebanyak gambar yang membuatkan sy ter senyum sendri..hehehe..semoga ikatan kita berkekalan,,sayang korang sumer,,,=)



mase latihan,,kiri,,kanan,,hehehee,,=P





 

kenangan terindah,,ngee~~~=)



Kematian itu pasti,,tiada sangsi!!!,,

hai,, sekali lagi kita jumpa,,hehehhe.. rse arni ni nak updte something laa,, huhuhu.. so, perkara yg sy nak update ni adalah mengenai KEMATIAN.. sesungguhnya kematian itu adalah pasti dan sampai msa nnti kita akan dijemput pergi olehNYA, oleh itu kita akan membawa amaln serta kebajikan yg kita lakukan didunia ini. namun, timbul persoalan di benak kita, adkah amaln yg selama ini kita buat ckup untuk kita membwa ke padang masyhar? adakah amaln tersebut akn diterima Allah?

jika kita lihat saat-saat kematian telah disebut didlm al-quran dn hadis Nabi bahawa maut itu adalh sesuatu yang sgt dahsyat utk digambarkan,,dikisahkan ketika Allah mencipta Al-Maut (kematian) dan menyerahkan kepada Izrail, maka berkata malaikat Izrail, “Wahai Tuhanku, apakah Al-Maut itu?”. Maka Allah menyingkap rahsia Al-Maut itu dan memerintah seluruh malaikat menyaksikannya. Setelah seluruh malaikat menyaksikannya Al-Maut itu, maka tersungkurlah semuanya dalam keadaan pengsan selama seribu tahun. Setelah para malaikat sedar kembali, bertanyalah mereka, “Ya Tuhan kami, adakah makhluk yang lebih besar dari ini?” Kemudian Allah SWT berfirman: “Akulah yang menciptakannya dan Akulah yang lebih agung daripadanya. Seluruh makhluk akan merasakan Al-Maut itu”.

oleh itu, Allah telah memerintahkan malaikt izrail dtg utk menjemput maut, walaupun ia khuatir utk mengambilnya kerana maut lbih  agung drinya, namun Allah memberikn kekuatn kepdnya sehinggalah maut itu menetap ditanganya. ajal yg dtg menjemput tidak kira masa, tempat dan juga keadaa. jika kita sedng tidur pun ajal boley dtg menjemput kerana ajal dn maut itu ditentukan oleh Allah,,dan hanya Allah shja yg tahu biler ajal akn dtg menjmput kita.

oleh itu, haruslah kita beringat2 dn mengingatkan sesama kita agar bersedia dlm apa jua keadaan utk menghadapi ajal. perbnykkn amaln dn juga selalu bersedakh adalah stu platform bagi kita untuk menambahkan pahala. jika kita lihat, rami dari klngan kita alpa dan tidak mengambil berat mengenai hal ini. seakan-akan mereka lupa yg maut itu pasti berlaku kepada semua org. tidak kira kanak-kanak, remaja dan org tua. oleh itu, seharusnya kita mengingatkan satu sama lain akan hal ini, jika kita renungkan bersama, mereka menggunakan media baru sperti facebook dn youtube dalam menyebarkan dakwah dan pesann. ini dilihat stu platform yg sgt baik memandangkan majoriti dari kita mempunyai akaun facebook dn mereka boley membuka dimana jua, sma ada di laptop, pc dn juga iphone.

oleh itu,,ayuh!!,,marilah kita memperbanyakkan amaln kerana kita tidak tahu bila kita akn dijemput pergi utk menemui Sang Pencipta yg maha kuasa...=)